På fredagsbar med Morten Østergaard

Morten Østergaard var fredag den 27. november tilbage på Aarhus Universitet i sine gamle vante omgivelser, hvor han selv læste, drak øl og diskuterede politik, som man stadig gør i dag i den samfundsfaglige fredagsbar. Klokken havde nærmet sig halv fire, mørket var ved at falde på, og de første øller var knappet op til summen af snak og julemusik efter en lang studieuge.

De Radikale Venstres formand, Morten Østergaard træder ind af døren til den samfundsfaglige fredagsbar ledsaget af sin sekretær og ti repræsentanter fra Studenterrådet ved Aarhus Universitet. Målrettet går en tørstig Morten Østergaard gennem lokalet mod baren, mens øjnene fra barens gæster vender sig mod ham. Han hilser på personalet i baren og får den første Tuborg i hånden. En tår øl efter, retter han sin opmærksomhed mod ta-selv-bordet af udfordringer fra de samfundsfaglige studerende. Jakken bliver hængt på en stol, skjorteærmerne smørret op, og så skal der duelleres i den klassiske fredagsbarsdisciplin – bordfodbold.

Fredagsbar med Morten Østergaard

Morten Østergaard spiller bordfodbold med tre studerende i den samfundsfaglige fredagsbar.

En tæt kamp. Østergaard tager sig af bagkæden, og præsterer en stabil defensiv, nok til en samlet sejr. Den Radikale formand var ikke færdig med at deltage i udfordringerne, da seks studerende havde kastet sig over quiz-spillet Time Out. P-a-p-a-r-a-z-z-i, siger en selvsikker Østergaard, da en af deltagerne havde problemer med retstavningen. Adgangsbilletten var dermed indløst til en åben debat om EU-afstemningen den 3. december, hvilket hurtigt optog Østergaard og de studerendes opmærksomhed mere end brætspillet på bordet.

Fredagsbar med Morten ØstergaardFredagsbar med Morten Østergaard

Morten Østergaard diskuterer politik med de studerende.

Efter en veloverstået diskussion slentrede Østergaard hen til næste bord, hvor fire unge herre blev til fem, der skålede, grinte og talte indtil Østergaard måtte slæbes væk, efter en god time blandt de samfundsfaglige studerende. Morten skulle sættes på en ny prøve.

Denne gang i den biologiske fredagsbar, hvor bartenderne er klædt i rødt, og en forunderlig tilbedelse af Darwin og venstrefløjs politik finder sted – Symboliseret med en plakat, som blander de to genre i det kreative ordspil ”Viva la evolution”.

Den biologiske fredagsbar.

Den radikale formand fik skår i øjnene og ønskede muligvis at putte vat i ørene, da han også måtte lægge øre til den kommunistiske slagsang L’internationale fra højtalerne. Heldigvis distraherede det hverken Østergaard eller de øvrige gæster i fredagsbaren, som benyttede lejligheden til at diskutere den fremdriftsreform Østergaard som uddannelsesminister var ophavsmand til.

Fredagsbar med Morten ØstergaardFredagsbar med Morten Østergaard

Morten Østergaard diskuterer politik med biologistuderende.

Fredagsbarsrundturen sluttede i Die Rote Zone, som også ligger i de biologistuderendes kvarter. Den tredje øl blev langet over disken og sidste udfordring for denne gang blev med hammer og søm. Måske han kan sit kram som politisk håndværker, men er han en rigtig håndværker? Tilsyneladende ikke, det kneb med at ramme sømmet, men det var sikkert sjovt at være med, og sådan sluttede fredagsbarsrundturen, som vi håber at kunne gentage en anden gang. Måske skal vi besøge din fredagsbar næste gang?